B2B Marka Stratejisinin Belirlenmesi & Yönetimi ve Stratejik Pazarlama Fonksiyonunun Oluşturulması
Giderek artan rekabet ortamı, pazarlama fonksiyonunu B2B firmalar için kritikleştirmektedir.
B2B pazarlama kritiktir, çünkü …
Küreselleşme ve serbestleşme etkisinde artan rekabet ile B2B ürün bazında farklılaşmak giderek zorlaşırken, bu durum firmaları; rekabette farklılaşmak adına, marka yatırımlarını arttırmaya itmektedir.
Statista’nın “2017 B2B (işletmeden işletmeye) E-Ticaret Raporu”na göre; dünya genelinde 7.7 trilyon dolar B2B, 2.3 trilyon dolar B2C e-ticaret yapılmaktadır. B2B e-ticaret, B2C’nin yaklaşık 3,5 katıdır.
Türkiye Fortune 100 şirketlerinin 48’i, cirosu itibariyle %44’ü sadece B2B (işletmeden işletmeye) alanında faaliyet gösteren işletmelerdir.
Markalaşma odağı yüksek firmaların pazar payı kazanımında rakiplerine göre daha yüksek başarı gösterdiği görülmektedir. Ancak Türkiye’de bulunan B2B Endüstriyel ürün üreten işletmeler halen üretimden satışa şeklinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Pazarlama, Marka, Ürün, Müşteri İlişkileri Yönetimleri, Kurumsal İletişim faaliyetleri gibi bölümler işletmeler içerisinde bulunmamakta ya da hepsi tek çatı altında yürütülmekte ve bu söz konusu bölümlere üretim, finans, muhasebe ve insan kaynakları bölümleri kadar önem verilmemekte ve en önemlisi de bu bölümlere insan kaynağı ve bütçe ayrılmamaktadır. Ayrıca bu bölümler ticaret ve pazarlama içinde önemli bir yere sahip olmasına rağmen hak ettiği yerde değildir, ihmal edilmektedir.
Endüstriyel ürününü satmak isteyen işletmelerin; markalaşmaya yatırım yapmaları hatta yatırım yaptıktan sonra markalaşma sürecinin markayı koruyacak ve güçlendirecek şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu anlamda; “Marka Yönetimi” profesyonellere bırakılması gereken ve içerisinde birçok disiplin ve uzmanlık alanı barındıran bir iştir.
Stratejik Pazarlama ve Marka yönetimini profesyonel olarak, uzman kişiler ile çalışılarak sürdürüldüğünde; şirketlerin pazar paylarını arttırması yani satışlarını arttırması dolayısı ile de karlılığını artırması mümkündür.
Güçlü bir marka yaratmak ve başarılı bir şekilde devam ettirmek isteyen firmalar ile danışmanlık hizmeti kapsamında çalışıldığında; işletmelerdeki süreçlerin üretimden satışı kapsayacak şekilde olan yapıdan; stratejik pazarlama, stratejik yönetim, satış öncesi ve sonrası, müşteri ilişkileri yönetimi, ürün yönetimi, marka yönetimi, kurumsal iletişim gibi kavramların ön plana çıktığı bir yapıya dönüşüm sağlanmaktadır. Aynı zamanda tüm çalışmalar teknolojik ve günümüz koşullarına uygun şekilde; alt yapısı da oluşturulacak şekilde kurgulanmaktadır.
Bu çalışma bir bakıma büyük bir değişimin hatta dönüşümün göstergesi ve bir işletmenin Kurumsallaşma adına attığı en büyük adımlardan biridir. Bu çalışma; organizasyon yapısının tekrar kurgulandığı, içerisinde insan kaynağının, zamanın ve bütçe ile yönetilmesi gereken durumun olduğu, daimi danışmanlık sistemi içerisinde verilen danışmanlık hizmetini barındırmaktadır.
Şirketinizi dönüştürmeye ve Kurumsallaşma temellerini atmaya birlikte hazırlayalım.