B2B İşletmelerde Satış ve Pazarlama Arasındaki İlişki
B2B İşletmelerde Satış ve Pazarlama Arasındaki İlişki
Satış faaliyeti; işletmenin pazarlama faaliyetleri içinde, işletmeye para akımı sağlayan tek faaliyettir. Satış, pazarlamanın bir alt unsuru olmasına karşın, pazarlama ve satışın çoğunlukla birbiri ile karıştırılan ve birbiri yerine kullanılan kavramlar olduğunu görüyoruz.
Pazarlama; satışa göre daha geniş bir kavram ike, satış ise pazarlamanın tutundurma alt karmasının bir elemanı olarak daha dar bir anlama sahiptir. Pazarlama ve satış aslında birbiriyle yakın ilişki içinde olan kavramlardır. Pazarlama bütün bir süreci kapsarken, satış bu süreç içerisinde daha küçük bir bölümü içermektedir.
Pazarlamanın ayrılmaz bir parçası olan satış faaliyeti ve sonuçları, işletme başarısının değerlendirilmesinde önemli bir kriter olarak görülmektedir.
Aslında satış, işletme açısından gelir oluşturan tek unsurdur. Satış olmadan pazarlama olmaz, pazarlama olmadan da satış gerçekleşmez. Tüm pazarlama faaliyetleri; satışın daha fazla olması, daha etkin ve daha verimli bir şekilde gerçekleşmesi için yapılmaktadır.
Türkiye’de bulunan B2B işletmelerin büyük bir kısmı süreçlerini “üretimden-satışa” şeklinde yönetmekte ve pazarlama faaliyetleri konusuna önem vermemektedir.
Halbuki, Statista’nın “2017 B2B (işletmeden-işletmeye) E-Ticaret Raporu’na göre; dünya genelinde 7.7 trilyon dolar B2B, 2.3 trilyon dolar B2C e-ticaret yapılmaktadır.
Türkiye’de ise; Fortune 100 şirketlerinin 48’i, cirosu itibariyle %44’ü sadece B2B (işletmeden-işletmeye) alanında faaliyet gösteren işletmelerdir. Ama B2B pazarlama hak ettiği yerde değildir. Ticaret ve pazarlama içinde önemli bir yere sahip olmasına ve kullanışlı bilgiye çok ihtiyaç olmasına rağmen B2B pazarlama konusunda firmaların bilinçlenmeye ve süreçlerini buna göre düzenlemeye ihtiyaçları vardır.